Våra viner

Om oss

Vistakulle Vingård
Vistakulle 1
561 92 Huskvarna

036-71 14 81, 070-618 95 77
anders.aberg6@telia.com

Vistakulle vingård

Historien

Den omöjliga drömmen
 om en Småländsk vingård

Det började, som så ofta, med en galen idé. Anders och Veronica Åberg hade nyss flyttat in i det gamla turisthotellet vid Vista Kulle och beundrade utsikten från sin veranda. Böljande åkrar och fruktodlingar mötte sjön Vätterns skarpa strandlinje. Men de såg också någonting annat. I deras fantasifulla vision täcktes kullarna av vinodlingar.

En omöjlig plats

Vin odlas mellan trettionde och femtionde breddgraden på norra halvklotet och mellan trettionde och fyrtiofemte breddgraden på södra halvklotet. Så lyder en generaliserad halvsanning. Definitivt sant är det dock att Vista Kulle ligger på femtiosjunde breddgraden och aldrig har haft någon vinproduktion, annat än enstaka staketdruvor på enstaka verandor. Det var också missväxt och besvärlig odlingsmark som fick människor härifrån att emigrera till USA på 18- och 1900-talen och gjorde Småland känt som utvandrarnas land, inte minst genom Vilhelm Mobergs romaner. Det krävs med andra ord ett stort mått fantasi (och kanske lite galenskap) för att komma på att anlägga en vingård på en sådan plats.

Resan till Toscana

När Anders och Veronica Åberg 2006 flyttade in i det gamla turisthotellet vid den sedan länge nedlagda Vista Kulle tågstation hade de ingen tanke på vinodling. Det var den vackra utsikten, fruktodlingarna och den snåriga svampskogen som verkade kunna bli en perfekt kuliss till det stundande pensionärslivet. Men där fanns också ett spännande mikroklimat. Kort efter flytten åkte de på en resa till Toscana i Italien. Där fann de en likhet till sin nya hembygd i det böljande landskapet runt Chiantibergen som väckte en tanke. Tanken blev till ett frö, eller snarare en liten kärna, som groddades och slog rot och växte till en vinplanta. Tänk om det skulle kunna växa vinodlingar över sluttningarna även på Vista Kulle?

Första plantorna

De första 10 vinstockarna av Chardonnay och Pinot Noir planterades i Anders och Veronicas trädgård sommaren 2007. Redan efter första vintern stod det klart att de inte var tillräckligt tåliga. De trivdes inte i vårt nordliga klimat. Anders och Veronica försökte med tåliga staketdruvor, men vinet från dessa druvor hade tveksam bismak och blev aldrig tillräckligt bra.

Odlingen bär frukt

Genombrottet kom 2011, efter djupdykningar i vinlitteraturen och en lyckosam kontakt med Svenska Vinodlarföreningen. Anders och Veronica fick idén att försöka med sorterna Solaris och Rondo och det visade sig vara en lyckoträff.

Resultatet visade sig så lovande att de 2012 arrenderade en bit åkermark från en bonde i närheten och planterade 500 vinstockar Solaris. Nästa år planterades ytterligare 100 Solaris och 25 Rondo och 2014 anlades nya planteringar i en sydsluttning mitt i Vistakulle Fruktodlings stora äppelodlingar. Vinodlingen består idag av 1 150 vinstockar uppdelade på tre olika odlingsplatser.

Småländskt vin till salu

2019 blev året då Anders och Veronica kunde lämna sitt första vin till försäljning, via Systembolagets lokala och småskaliga sortiment. Det blev försäljningssuccé och hela lagret, ca 300 flaskor, såldes slut på 24 timmar.

Presskontakt

Vill ni veta mer om vår vingård? Vi blir alltid glada och berättar gärna mer när någon är intresserad.

Ring 070-618 95 77 eller maila anders.aberg6@telia.com för bokning av intervjuer och pressmaterial.